dimecres, 18 de desembre del 2019

Farcellets de col amb farcit de verdures


Ingredients:
- Per fer els farcellets:
        4 fulles de col el més similars possibles en quant a mida.
- Pel Farcit:
        3 moniatos, mig fonoll, 2 cebes, 3 alls secs, mig col-i-rave, 2 porros petits, 1 pastanaga mitjana, mig got de vi blanc (o ranci), el centre de la col (un quart de la peça aproximadament). Anotació: de fet les verdures són les d'aquesta recepte, tret de la col i la ceba, la resta al gust, es poden canviar, evidentment.
- Com a condiments, una mica de sal, vinagre, pebre blanc (també al gust es poden modificar, adaptar o canviar)-.


1.- A un perol, posem aigua a bullir i a una paella com dues cullerades soperes d'oli d'oliva.

2.- Tallem les seves en juliana i les deixem potxar a la paella.


3.- Amb l'aigua bullint, escaldem 3 minuts les quatre fulles que faran els farcellets (per a que no sigui tant rígida la fulla per fer el farcellet, podem treure-li una mica la tija ja que li treurà força i serà més fàcil poder embolicar amb la fulla).
4.- Un cop escaldades les fulles, amb oli d'oliva cru, posem una mica a cada fulla i el repartim amb els dits per evitar l'oxidació i reservem les fulles fins al final que tinguem el farciment.

5.- Tornem a posar aigua a bullir i ficarem les hortalisses més dures (moniato, col-i-rave, fonoll, pastanaga...) ben nets i tallats els més petit possibles, en daus per exemple.

6.- A la paella, quan la ceba estigui reduïda, fiquem el vi blanc (o ranci) i deixem que s'evapori l'alcohol.
7.- Anem netejant i tallant el més petit possible, la resta de verdures (fonolls, alls i la resta de col), i els anem afegint a la paella amb la ceba. Quan hagi reduït i potxat, fiquem el vinagre, la sal i el pebre.

8.- Quan les hortalisses del perol, ja hi siguin bullides, les colem i afegim a la paella. Remenem uns minuts per barrejar tots els sabors.

9.- Agafem les fulles que havíem reservat per a farcellets, i les disposem la part concava (com un Bol o recipient) cap amunt i posem una cullerada del farcit al mig. Fem un farcellet i presentem al plat definitiu.

Per sobre es pot posar senzill, oli i vinagre de mòdena o més el·laborat (al gust sempre, amb sèsam, "cebollino", soya...)