dilluns, 29 de desembre del 2014

Cuinar la Xaiota

LAM DE XAIOTA AMB VELOUTÈ DE GAMBES( o amb qualsevol altra salsa)

1 xaiota
3 ous d’agricultura ecològica
100 ml nata 35% m.g.
sal marina
pebre negre acabat de moldre
nou moscada

Per a la salsa de gambes:
1cullerada oli oliva verge extra
10g farina
125 ml brou de gambes
100 ml nata 35% m.g.
sal marina
pebre negre acabat de moldre
nou moscada

Encenem el forn i el posem a 160º. Tallem la xaiota a trossos i la coem al vapor durant 10 minuts. Ho triturem bé fins a fer-ne puré. Batem els ous amb la nata i hi afegim el puré de carbassó. Hi posem sal, pebre i nou moscada, i remenem bé tots els ingredients.

Omplim 5 flameres amb la barreja, i les posem a coure al forn al bany Maria durant 30 minuts. Abans de desemmotllar els flams els hem de deixar refredar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Els flams de xaiota, queden molt suaus de gust, per això cal oposar-hi per sobre una salsa, aquí hi ha la recepta amb velouté de gambes, que és la que vaig fer, ,perquè era festa grossa, però jo diria que per passar ràpid una salsa rosa també podria fer el fet.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Per al brou de gambes:
1 cullerada oli oliva verge extra
250 g gambetes fresques de la costa
250 ml aigua
Hem de començar preparant el brou de gambes: posem una cullerada d’oli en un cassó i hi saltegem durant un minut les gambes. Les pelem, deixant-hi la cua, i les reservem.

Tornem a posar el cassó al foc amb els caps, les pells de les gambes i l’aigua, i ho fem bullir tot uns 10 minuts. Colem i reservem el brou.

Mentre, prepararem la salsa de gambes posant en un cassó l'oli i la farina, que courem durant dos minuts sense deixar de remenar. Hi afegim primer el brou calent, li donem una bona batudda perquè no faci grumolls, i finalment la nata. Ho deixarem coure durant 10 minuts remenant amb el batedor. Condimentem amb sal, pebre i nou moscada.

Desemmotllem els flams i hi aboquem per sobre la salsa velouté. Posem al voltant dels flams les gambetes reservades i decorem amb unes flors fetes amb pell de tomàquet. 

Si ja heu gastat la xaiota aquest flams es poden fer amb carabassó, de fet la recepta original era amb carabassó.
Bon profit.